Wie droomt er nou niet van uitgerust wakker worden en diep slapen?
In onze vorige mail hadden we het al kort over slapen. Bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar en ouder heeft slaapproblemen. Dit melde het CBS in 2018 op basis van een de resultaten uit een gezondheidsenquête. Bijna de helft van deze mensen gaf aan vergaande problemen te hebben zoals concentratieproblemen, vergeetachtigheid of een slecht humeur. Slaap is een belangrijke factor om goed te kunnen functioneren in het dagelijks leven. In dit onderdeel leest u hoe u uw slaaphygiëne kunt verbeteren.
Om goed te kunnen slapen is het belangrijk om een goede slaaphygiëne te hebben. Dat heeft niks te maken met of uw bed elke dag verschoont is. Bij slaaphygiëne gaat het om gezonde omstandigheden om te slapen.
Om te beginnen is het belangrijk om regelmaat aan te brengen. Ga op vaste tijden naar bed en zet uw wekker om te gaan slapen in plaats alleen om op te staan. Uw lichaam raakt hier aan gewend en maakt dan vooraf voldoende melatonine aan om in een diepe (REM) slaap te kunnen komen. Het is belangrijk om dit ook in het weekend vol te houden. Wijkt u in het weekend toch af van uw vaste bedtijd probeer dan niet meer dan 90 minuten af te wijken van uw ritme. Dit geeft een zo’n klein mogelijke verstoring in uw hormoonhuishouden en op deze manier behoud u een evenwichtig bio-ritme.
Het is ook belangrijk om s’avonds rekening te houden met wat u nog eet en drinkt. Ons advies is om s’avonds geen zwarte thee, koffie, cola of chocolade in te nemen. Al deze producten bevatten cafeïne en kunnen het inslaap vallen moeilijker maken. Het minderen van deze producten overdag kan ook al een gunstig effect hebben op uw slaap.
Een belangrijke en vaak veel gehoord advies is om geen tv of mobiele telefoon in uw kamer te hebben. Deze schermen geven namelijk blauwlicht af. Blauwlicht zorgt ervoor dat u lichaam het sein krijgt dat het nog geen tijd is om te slapen. Veel mensen vinden het fijn om in slaap te vallen na het kijken van TV en hebben dus geen problemen bij het inslaap vallen. Het verradelijke hiervan is dat er Melatonine nodig is om in een diepe slaap te komen. Juist de diepe slaap zorgt voor herstel en het gevoel van uitgerust wakker worden. Het blauwe licht verstoort de aanmaak van melatonine en zorgt ervoor dat uw bio-ritme van slag raakt. Verder zorgen deze apparaten er ook voor dat u niet goed kunt ontspannen. Het is belangrijk om in uw slaapkamer een ontspannen sfeer te houden en dus zo min mogelijk prikkels.
Verder nog een aantal tips:
* Zorg dat u geen tijd kunt zien op uw wekker. Dit zorgt vaak alleen voor onrust.
* Een koele kamer is beter dan een verwarmde kamer.
* Eet en drink niet te veel voor het slapen gaan.
* Wees zeer matig met alcohol.
* Regelmatige lichaamsbeweging heeft een gunstig effect op slaap. Vermijd intensieve lichaamsbeweging vlak voor het slapen, dit heeft namelijke en averechts effect.