Heel veel mensen fitnessen tegenwoordig, maar wat is fitnessen nou eigenlijk? Om te beginnen is het doel van fitnessen om je lichaam in vorm te krijgen of te houden. Fitness kan je opdelen in twee onderdelen cardiotraining en krachttraining. Cardiotraining heeft als doel om je uithoudingsvermogen te verbeteren. Dit kan je bijvoorbeeld doen door te gaan hardlopen op de loopband of te gaan fietsen. Bij krachttraining is het doel om je spiermassa te vergroten en je lichaam sterker te maken. Hieronder leggen we verder uit wat fitness is.
Wat is cardiotraining?
Het doel van cardiotraining is om je uithoudingsvermogen te verbeteren. Deze trainingsvorm zorgt ervoor dat de gezondheid van je hart en longen verbeteren. Het woord “cardio” is dan ook afgeleid van het Latijnse woord “Cardia” wat “hart” betekent. Met cardiotraining kan je (relatief) veel calorieën verbranden in een korte periode. De loopband, fiets of crosstrainer zijn voorbeelden van fitnessapparaten waarop je kan trainen om je conditie te verbeteren. Tijdens het trainen is het belangrijk om je hartslag te verhogen. Hoe hoger je hartslag, hoe zwaarder de training wordt. Wanneer je traint met een hele hoge hartslag, houd je de training vaak niet lang vol. Wij raden daarom aan om tijdens cardiotraining niet op maximaal vermogen te trainen. Train liever wat langzamer. Dit zorgt ervoor dat jij je training langer vol kan houden.
Voordelen van cardiofitness
Er zijn veel voordelen om te beginnen met cardiofitness. Wij hebben een aantal voordelen op een rij gezet:
- Verbetering van het uithoudingsvermogen: Wanneer je regelmatig aan cardio doet zal je hart sterker worden. Hierdoor wordt er meer zuurstofrijk bloed naar je spieren gepompt en houd je fysieke activiteiten langer vol.
- Verbranding van calorieën: Wil je gewicht verliezen, dan is cardiotraining een geschikte manier.
- Verminderde kans op hart- en vaatziekte: Door regelmatig te trainen versterk je je hart en heb je minder kans op hart- en vaatziekte.
- Vermindering van stress: sporten zorgt ervoor dat het geluk hormoon “endorfine” wordt aangemaakt. Dit kan zorgen voor minder stress en een gelukkiger gevoel.
Belangrijk is om cardio geleidelijk op te pakken. Helemaal wanneer je langdurig weinig hebt is het onverstandig om direct heel veel en lang te gaan sporten. Heb je last van spierpijn, dat is geen enkel probleem. Beweging zorgt ervoor dat je spierpijn weer minder wordt. Wanneer je duidelijke overbelasting klachten krijgt is het verstandig om even rustig aan te doen. Voor personen met gezondheidsproblemen kan het raadzaam zijn om eerst een arts of fysiotherapeut te raadplegen. Zij kunnen u dan adviseren wat het beste voor uw lichaam
Voorbeelden van cardio oefeningen
- Hardlopen
- (snel) wandelen
- Fietsen
- Crosstrainer
- Touwtjespringen
- Roeien
- Traplopen
Wat is krachttraining?
Krachttraining is over het algemeen gebaseerd op korte en krachtige bewegingen. Deze oefeningen zorgen ervoor dat je spieren sterker worden. Tijdens krachttraining werk je ook deels aan je conditie. Veel mensen denken dat krachttraining alleen voor jonge mensen is, dit is niet waar. Oudere mensen hebben heel veel baat bij krachttraining. Wanneer je ouder wordt verlies je spierkracht, waardoor sommige dagelijkse activiteiten lastiger uit te voeren zijn. Door te trainen in de sportschool kan je het verlies van spierkracht verminderen.